Pixel-telefoons zijn opnieuw kapot vanwege een kritieke bug voor opslagrechten
Het is bijna moeilijk te geloven dat dit weer gebeurt, maar Pixel-gebruikers melden dat een OS-update hen heeft buitengesloten van de interne opslag van hun telefoons, waardoor app-crashes, niet-functionele telefoons en een reële kans op gegevensverlies zijn ontstaan. In de Google Pixel-subreddit heeft gebruiker “Liv-Lyf” een tiental berichten verzameld waarin wordt geklaagd over een “probleem met toegang tot de interne opslag” en de schuld wordt gegeven aan de Google Play-systeemupdate van januari 2024.
In oktober werden Pixel-telefoons geconfronteerd met een nachtmerrie-opslagbug die bootlooping, ontoegankelijke apparaten en gegevensverlies veroorzaakte. In het recente bericht staat: “De symptomen zijn allemaal hetzelfde” als die bug van oktober, met “interne opslag wordt niet geactiveerd, camera crasht, de app Bestanden toont geen bestanden, schermafbeeldingen worden niet opgeslagen, interne opslag wordt leeg weergegeven in ADB Shell, enz. Toen hem om commentaar werd gevraagd, zei Google tegen Ars: “We zijn op de hoogte van dit probleem en onderzoeken het”, en een Google-vertegenwoordiger plaatste feitelijk dezelfde verklaring in de opmerkingen.
Bij de bug van oktober werden gebruikers uitgesloten van hun systeemopslag vanwege een vreemd machtigingsprobleem. Een telefoon proberen te laten werken zonder enige gebruikerstoegang tot uw eigen opslag is een puinhoop. Het breekt de camera en schermafbeeldingen omdat je geen media kunt schrijven. Bestandsbeheerders lezen “0 bytes” voor elk bestand en elke map. Niets werkt via USB, en sommige telefoons kunnen begrijpelijkerwijs gewoon niet opstarten. Het probleem kwam in oktober naar voren als onderdeel van de eerste release van Android 14 en had alleen betrekking op apparaten waarop meerdere gebruikers waren ingesteld.
Als we de berichten doornemen, is het onduidelijk of er een bepaald type gebruiker is dat meer op zijn hoede zou moeten zijn voor de Google Play-update van januari 2024. Sommige gebruikers zeggen dat ze de functionaliteit voor meerdere gebruikers niet hebben ingeschakeld, maar verschillende gebruikers melden dat ze een werkprofiel hebben ingeschakeld. Werkprofielen zijn niet echt ‘meerdere gebruikers’, maar het systeem maakt gebruik van veel functies voor meerdere gebruikers, zodat gebruikers dubbele ‘persoonlijke’ en ‘werk’-kopieën van dezelfde apps kunnen hebben. Veel gebruikers zeggen niet of ze een werkprofiel hebben of niet.
De “Google Play-systeemupdate van januari 2024” is niet de gebruikelijke OTA-systeemupdate, maar is een Project Mainline- of APEX-module . Deze nemen kernsysteemcomponenten en verpakken ze in een gemakkelijk te distribueren verpakking waar ze via de Play Store kunnen worden geleverd, net als een app, maar met veel meer rechten (alleen Google kan Play-systeemupdates maken). Google publiceert release-opmerkingen voor Play-systeemupdates, en er is niets in de update van januari 2024 dat naar voren komt als de mogelijke oorzaak van een probleem met de toegang tot de opslag. Je kunt je huidige versie op een Pixel-telefoon controleren door naar Instellingen, Beveiliging en Privacy te gaan en vervolgens naar ‘Systeem en updates’. Onderaan zie je een maand en een jaar voor je ‘Google Play-systeemupdate’-niveau. Tik NIET op dit gedeelte, want dan verschijnt het updatescherm.
De ‘we onderzoeken het’-verklaring van Google geeft gebruikers niet veel informatie over hoe ze hier in de tussentijd mee moeten omgaan. Een goede eerste stap is om er op elk moment voor te zorgen dat u back-ups heeft van al uw belangrijke telefoongegevens. Het is duidelijk dat het voorlopig wordt aanbevolen om de Google Play-systeemupdate van januari 2024 te vermijden, maar ik denk niet dat gebruikers dat kunnen doen. Systeemupdates van Google Play bieden gebruikers geen bedieningselementen, dus je hoopt vooral dat een automatische update je telefoon niet kapot maakt. Het goede nieuws is dat het Google Play-systeem vaak niet controleert op updates. Ze worden geïnstalleerd bij het opnieuw opstarten, dus probeer uw telefoon niet uit en weer in te schakelen. Het uitschakelen van een werkprofiel en andere functies voor meerdere gebruikers klinkt als een goed idee als je dat kunt beheren. Hier staan instructies .
Geef een reactie